Gratis stockfoto met angst, angstig, appartement

Misschien denk je er al langer over na, misschien is het iets dat pas net in je hoofd speelt: een scheiding. Een (vaak) moeilijke keuze met grote gevolgen. Veel mensen worden hierdoor afgeschrikt en blijven daardoor langer in een ongewenste situatie zitten. In dit artikel staat de vraag centraal: hoe kan je een scheiding aanvragen? Hierbij wordt gebruik gemaakt van een stappenplan scheiden, om meer overzicht te geven in de mogelijkheden en stappen die ondernomen moeten worden om succesvol te kunnen scheiden.

Checklist

De eerste vraag is natuurlijk: hoe kan je een scheiding aanvragen? Hiervoor dien je contact op te nemen met een advocaat of mediator. Wanneer deze met jou en je partner heeft gekeken naar verschillende zaken die geregeld moeten worden, en deze ook heeft vastgelegd, kan de mediator of de advocaat de officiële scheiding aanvragen bij de rechtbank. Dit doe je dus niet zelf. Een mediator of advocaat kan gebruik maken van een stappenplan scheiden. Hij of zij gaat dan als het ware een checklist af: zijn er kinderen in het spel, is er een hypotheek, moet er partneralimentatie betaald worden, wat gaan we doen met alle spullen, et cetera. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken of alles wel geregeld is en of je zelf aan alles hebt gedacht.

Gepast advies

Het antwoord op de vraag ‘hoe kan je een scheiding aanvragen?’ zal niet in elke situatie hetzelfde zijn. Het is bijvoorbeeld van belang of in je gemeenschap van goederen bent getrouwd of dat je een geregistreerd partnerschap met elkaar bent aangegaan. Daarnaast is het ook nog belang of er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Het is dan niet mogelijk om zonder tussenkomst van een rechter een scheiding uit te spreken. Met behulp van het stappenplan scheiden kan een advocaat of mediator je zo goed mogelijk helpen en gepast advies leveren over jouw specifieke situatie.