Ben je slecht ter been? Dan is de kans op een valpartij aanzienlijk groter dan wanneer je geen lichamelijke klachten hebt. Om de kans op een valpartij te verkleinen, kun je een rollator kopen. Als je op zoek gaat naar een rollator, ontdek je al snel dat de mogelijkheden haast eindeloos zijn. Daarom helpen wij jou een handje. In deze tekst zetten we 4 tips op een rijtje die van pas komen bij een rollator kopen.

1. Kies voor een rollator voor binnen en buiten
Sommige mensen gebruiken een rollator alleen binnenshuis, terwijl anderen hem juist alleen buiten gebruiken. Er zijn ook mensen die dit hulpmiddel zowel binnen als buiten gebruiken. Wil je de rollator alleen binnen gebruiken? Dan biedt een rollator voor binnenshuis uitkomst. Ga overigens nooit met zo’n rollator naar buiten. Omdat deze rollators niet geschikt zijn voor buiten, is dit vragen om problemen. Als je nu al weet dat je de rollator in de toekomst ook buitenshuis wilt gebruiken, kun je het beste een rollator kopen die geschikt is voor zowel binnen als buiten.

2. Kijk goed naar de maat
Rollators zijn er in allerlei soorten en maten. Dit maakt dat veel mensen moeite hebben een keuze te maken. Koop nooit lukraak een rollator, maar kijk altijd goed naar de maat. Het is namelijk van belang dat je de maat van een rollator afstemt op je lengte. Weet je niet hoe hoog een rollator moet zijn? Ga dan rechtop staan en laat je armen langs je lichaam hangen. Meet vervolgens de afstand van de grond tot aan je polsen en je weet welke maat rollator je moet hebben. De handvatten van dit hulpmiddel moeten namelijk altijd op polshoogte staan.

3. Let op het gewicht
Het gewicht is een derde aandachtspunt bij een rollator kopen. Sommige rollators zijn behoorlijk zwaar, terwijl anderen juist licht zijn. Als je de keuze hebt, kun je het beste een lichtgewicht rollator kopen. Waarom zo’n rollator de voorkeur heeft? Omdat het gebruiksgemak van een lichtgewicht rollator een stuk hoger is dan het gebruiksgemak van een zware rollator. Je bent namelijk wendbaarder met een lichte rollator. Bovendien kost het je minder kracht om een lichtgewicht rollator te verplaatsen.

4. Laat de prijs niet doorslaggevend zijn
Als je niet weet of een rollator de beste uitkomst is voor jou, wil je er mogelijk niet al te veel geld aan uitgeven. In dat geval gaat jouw voorkeur waarschijnlijk uit naar een goedkope rollator. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Een goedkope rollator is namelijk niet altijd van de beste kwaliteit. Betaal daarom liever iets meer voor dit hulpmiddel. Je weet dan zeker dat de rollator gemaakt is van hoogwaardige materialen. Bovendien weegt hij niet veel, waardoor je er mee kan gaan en staan waar jij wilt.