Tips om huisstofmijt te voorkomen

Een huisstofmijt is een hele kleine mijt die bijna onzichtbaar is, dit is een spinachtige met 8 poten. De levensduur van zo een beestje is 2 à 3 maanden en om van een eitje naar een volwassen mijt te groeien kost 3 à 4 weken tijd. 

Er zijn mensen die een allergie hebben voor de uitwerpselen van de mijt: dit zijn 5 tot 10% van de mensen. De klachten die kunnen ontstaan bij een allergische reactie zijn astma en eczeem. In deze blog geven we handige tips!

Waar leeft de huisstofmijt?

Overal ter wereld komen ze voor, maar de ideale leefomgeving voor de mijt is een donkere vochtige plek waar het 20 tot 30 graden celsius is. Het beestje kan niet drinken, maar onttrekt direct de vocht die in de lucht zit om te overleven. De huidschilfers van mensen en het vocht dat mensen in hun bed achterlaten, is de voedingsbron voor de mijt. De voornaamste plekken waar ze leven zijn dan ook matrassen, hoofdkussens en stoffen van meubilair. Ze  komen ook voor op beschimmelde muren, op tapijt en op gordijnen. 

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt is het handig om het zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kan door middel van verschillende dingen. Het helpt bijvoorbeeld om de onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken minstens eenmaal in de 2 weken te wassen. Dit kan je het beste doen op 60 graden celsius, voor één uur lang. Ook twee keer per dag de ramen open zetten en de was buiten laten drogen, kan hierbij een steentje bijdragen. Veel mensen maken hun bed netjes op elke dag, maar om huisstofmijt te voorkomen moet je dit vooral niet doen en de deken opengeslagen laten. Het is dus vooral belangrijk om het bed regelmatig te verschonen en de kamer goed te laten luchten. Dit zorgt ervoor dat het bed minder donker en vochtig is.