Waar is een lactose allergie aan te herkennen?

10 tot 20% van de bevolking in de Benelux heeft last van een lactose allergie, maar niet iedereen weet dit. Een lactose allergie kan erg vervelend zijn, en het is belangrijk om te weten wat de symptomen zijn en waar het allemaal in zit.

In deze blog zetten wij de lactose allergie symptomen op een rijtje, vertellen wij wat lactose precies is en beschrijven wij de voeding waar lactose in zit. 

De lactose allergie symptomen

Als iemand lactose intolerant is betekent dit dat diegene moeite heeft met het verteren van de lactose. De lactose allergie symptomen zijn: een rommelende en opgezette buik, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn, krampen, winderigheid en diarree. Natuurlijk treden al deze symptomen niet allemaal tegelijk op, maar vaak wel een combinatie van een aantal symptomen. Niet iedereen is even allergisch, sommige mensen hebben hele heftige lactose allergie symptomen na het nuttigen van lactose, en sommige hebben er maar een klein beetje last van. 

Wat is lactose en waar zit het in?

Lactose is een suiker die in melk voorkomt en daarom wordt het ook een melksuiker genoemd. Lactose komt van nature voor in melk van zoogdieren, en zit dus in veel zuivelproducten. Het is vervelend om lactose intolerant te zijn, want melk komt in veel producten voor. Er zijn zelfs chips soorten waar melk in zit, dus het is belangrijk om altijd de ingrediënten te lezen tijdens het winkelen.

Lactose komt voor in melk, karnemelk, geitenmelk, vla, pap, slagroom, zure room, yoghurt, kwark en verschillende soorten kazen. Maar lactose zit ook in brood en graanproducten, vleesvervangers, vis en vlees, soepen, sauzen en in chocoladeproducten. 

De klachten voorkomen 

Bij een lactose allergie is het aan te raden om producten te kopen die lactosevrij zijn, vaak is dit te zien op de verpakking of op de ingrediëntenlijst. Er zijn ook verschillende merken die lactosevrije producten verkopen zoals: Arla, Alpro, Wasa, OAT-fly, Violife en meer.