Geluk, Joy, Zuivere Lucht, Vrijheid, Enthousiasme
Mindfulness is een nieuwe hype dat je tegenwoordig waarschijnlijk steeds vaker voorbij hoort komen. Wat houdt dit nou precies in en wat kan je ermee. Om een kort antwoord op deze vraag te geven: leven in het hier en nu en een betere mentale gezondheid.

Wat is mindfulness

Mindfulness betekent eigenlijk: volledige bewustzijn van de situatie waarin je jezelf op dat moment begeeft. Mindfulness richt zich dus eigenlijk op het veranderen van je gedachtegang. In de huidige maatschappij waarin we leven moet alles snel en hebben we veel zorgen aan ons hoofd. Denk bijvoorbeeld aan de digitale wereld dat zich steeds verder aan het uitbreiden is. Mensen kunnen tegenwoordig geen seconde meer zonder hun mobiel. Het uitgangspunt van mindfulness is dat je de gedachten in je hoofd richt op het hier en nu. De gedachten over bijvoorbeeld de boodschappen die je vanavond nog moet doen of de deadline van morgen zet je naast je neer.

Leven in het ‘nu’

De mindset om in het hier en nu te leven in plaats van met je gedachten vooruit aan het plannen te zijn, kan veel rust geven. Dit is ook de reden dat deze mentale gedachtegang steeds meer gebruikt wordt. Een leven zonder stress leeft immers een stuk lichter. Een aantal voorbeelden van mindfulness zijn:

– Meer bewustwording van je omgeving en gedachtenpatronen.

– Problemen en stressvolle situaties sneller naast je neerleggen.

– Een vermindering van slaapproblemen

– Helpt tegen depressie en angst

– Minder piekeren

– Een rustigere gedachtengang

Wil je meer artikelen lezen over het onderwerp gezondheid? Neem eens een kijkje op Gezondheid24 hier plaatsen we allerlei tips die kunnen helpen betere mentale gezondheid.