Waarom projectmanagement leuk is!

Projectmanagement bestaat uit het beheersen van projecten. Onderdelen van organisatie, voorbereiding en planning komen hier aan bod. Het is niet alleen noodzakelijk om een project in goede banen te leiden, maar het is ook nog eens erg leuk! Waarom? We laten het je hier zien!

Veel variatie

Vandaag praat je met het marketing team en morgen praat je met IT. Kortom, projectmanagement is erg gevarieerd. Elke dag is anders en elk project is anders. Je werkt naar een ander doel en zult daar anderen stappen voor moeten zetten en werkt daarom met gevarieerde teams. Je let telkens op andere dingen. Als je wil schakelen tussen projecten en disciplines binnen je bedrijf, dan is dat relatief eenvoudig. De taak van project manager is zo gevarieerd, zowel wat betreft mensen als de reikwijdte van projecten en het soort taken dat projectmanagers uitvoeren.

Nieuwe dingen uitproberen

Dit is misschien een nogal egoïstische reden, maar één van de beste dingen over het beheren van projecten is dat je te zien krijgt wat er gaat gebeuren voordat iemand anders het ziet én je kan het uitproberen. Zo breng je veel nieuwe ervaringen en kennis met je mee. Dit is met name het geval voor nieuwe technologie. Het is een geweldige kans om de nieuwste apps, tools, systemen en nog veel meer in handen te krijgen voordat je collega’s in de bredere organisatie deze kunnen gebruiken! Natuurlijk zijn er tools die je op weg kunnen helpen vanaf het begin. Zo zijn er verschillende projectmanagement software aanwezig zoals bijvoorbeeld die van Rodeo.

Lekker flexibel

Projectwerk is moeilijk. Vooral aan het begin en het einde. Dit zijn de drukke tijden, waarin je misschien niet het gevoel hebt dat je de flexibiliteit hebt om écht flexibel te zijn. Maar projectwerk is inherent aan flexibel. Je kunt veel van de taken uitvoeren die je thuis of op kantoor nodig hebt. Er is veel kenniswerk mee gemoeid, dat je vroege ochtenden of late nachten kunt doen, het is maar net wat je het beste uitkomt.

Dat werkt alleen als je de steun hebt van je managementteam. Als je dat kunt krijgen, is het beheren van projecten een goede optie als een carrière waarmee je werk en gezin in evenwicht kunt houden. Natuurlijk is het vaak druk, ongelooflijk stressvol en zul je moeten dealen met lange uren zo nu en dan. Maar doe je dat dan niet liever vanuit huis in je spijkerbroek en een trui dan dat je eerst in de file zit en vervolgens de hele dag achter een bureau zit? Thuis kun je zitten hoe je wilt. Niet alle projectmanagementtaken bieden je deze flexibiliteit, maar als j er een kunt vinden, ga het dan niet uit de weg!