Wat doet mijn kind op school?

Als je kind op de basisschool doet heb je als ouder een redelijk duidelijk beeld van wat het daar de hele dag doet. Niet alleen ben je zelf vrijwel dagelijks even op school te vinden om je kind te halen en te brengen, je mag vaak ook de klas in om de werkjes te komen bewonderen. Ook vertellen kinderen op deze leeftijd nog veel en graag over hun dagelijkse avonturen in de schoolbanken. Zodra kinderen naar de middelbare school gaan verandert dit, en vragen veel ouders zich af wat hun kind nu eigenlijk de hele dag precies doet op school.

Vroeger

Op de basisschool was het lekker overzichtelijk. Je kind zat met zijn of haar klasgenootjes de hele dag in hetzelfde lokaal, begeleid door een vaste leerkracht. De dagen waren overzichtelijk, je wist als ouder wel zo’n beetje wat er werd gedaan en was regelmatig welkom om binnen het lokaal een kijkje te komen nemen.

Eenmaal op de middelbare school is het een wereld van verschil. Iedere dag ziet er anders uit, met andere vakken en andere docenten die je kind iets proberen te leren. Hoe dat er precies uitziet, daar heb je als ouder nauwelijks weet van. De meeste ouders bezoeken de middelbare school maximaal 2 keer per jaar op spreekavonden. De meeste docenten zullen vreemden voor je zijn, en ook de klasgenoten van je kind ken je niet. En als je aan je kind vraagt hoe het vandaag was op school krijg je het antwoord dat iedere ouder van een puber wel kent: ‘saai’.

Leuk?

Is het nu echt zo saai op die middelbare school? Wat doen mijn kind er eigenlijk de hele dag? De realiteit is dat het wel meevalt, dat saaie. Natuurlijk, er zitten lessen bij waarin de kinderen stil moeten zitten en opletten, maar er zijn ook genoeg vakken waarin zij hun creativiteit kwijt kunnen en lekker bezig zijn. In de onderbouw wordt op de meeste scholen bijvoorbeeld Beeldende Vorming gegeven en Muziek, in de bovenbouw is er minimaal 1 jaar CKV te vinden op het rooster. Dit zijn typische vakken die zorgen voor leuke activiteiten op school. Er kunnen bijvoorbeeld CKV workshops op het gebied van kunst en cultuur worden ingepland, een dankbare afwisseling op het normale lessenaanbod. Maar ook andere activiteiten op school, bijvoorbeeld het uitnodigen van een kunstenaar of het gezamenlijk werken aan een kunstwerk vinden de meeste kinderen hartstikke leuk. Niet dat ze dat gaan toegeven, uiteraard. Het zijn tenslotte pubers!