Werken als preventieassistent

Steeds meer praktijken werken met een preventieassistent. Dit is een tandartsassistent die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve behandelingen en mondhygiëne. Daarnaast biedt zij assistentie aan de tandarts tijdens de voorbereiding, uitvoering en afronding van de behandelingen. Als patiënten angstig zijn, is zij ook meestal degene die hen geruststelt.

Werkzaamheden van een preventieassistent

Het beroep preventieassistent wordt ook vaak verward met mondhygieniste, maar dit zijn wel twee verschillende beroepen. De preventieassistent neemt vragen of die te maken hebben met medicijngebruik en gezondheid. Ze brengt de conditie van het tandvlees in kaart, en verwijdert tandplak. Het polijsten en bleken van tanden wordt ook gedaan en zij verzorgt ook het aanbrengen van fluoride, en geeft voorlichting en instructie over gebitsverzorging. 

Werkzaamheden van een mondhygiëniste 

Omdat de preventieassistent en de mondhygiënist vaak door elkaar gehaald worden, is hier een stukje over wat de mondhygiënist precies doet. Het grootste verschil is dat de mondhygiënist een HBO-opgeleide paramedicus is, die voortdurend door kwaliteitseisen getoetst wordt. De titel wordt dan ook beschermd door de wet BIG. De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in de eerste instantie gericht op het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes. Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen. Waar het werk van de preventieassistent ophoudt, begint het werk van de mondhygiënist. 

Vacature preventieassistent

Wanneer je op zoek gaat naar een vacature preventieassistent om te solliciteren, is het belangrijk om goed te vergelijken. Er staan veel vacatures op het internet dus het is niet nodig om overhaast een beslissing te maken. Het is natuurlijk het handigste als de praktijk in de buurt is van je woonplaats. Het is ook belangrijk om bij een vacature preventieassistent te kijken naar de taken en het salaris. Als je het doel helpt om door te groeien is het verstandig om te kiezen voor een praktijk die cursussen aanbiedt.