Drie manieren om mantelzorg te verlichten

Naast een baan, een gezin, het huishouden en alle hobby’s kan het lastig zijn om genoeg tijd vrij te maken als je naaste zorg nodig heeft. Dat resulteert vaak in secuur plannen. Elke taak die je onderneemt voer je maar half uit. Met je gedachten zit je alweer bij het dagelijkse avondbezoek. Welk tijdschrift wilde ze ook alweer hebben en had ze het nou over een aankomend doktersbezoek? Maar juist op die dag heb je een vergadering, hoe moet dat nou? Het vergt ontzettend veel energie om mantelzorg te verlenen, maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat je niet in de knel komt met je tijd.

Ga het gesprek aan

Iedereen kan zich voorstellen hoeveel tijd het vergt om ’s ochtends en ’s avonds langs te gaan bij diegene die jij verzorgt. Vooral als je een gezin draaiende moet houden, werkt en zingt in een koor of lid is van een leesclub. Het kan snel teveel worden. Ook je baas kan zich dit ongetwijfeld voorstellen. Wees daarom niet bang om het gesprek aan te gaan over je werktijden. Hij of zij is flexibeler dan je denkt. Wellicht kun je af en toe thuis werken of gemakkelijk last-minute uren opnemen. Bovendien zijn er vaak bepaalde uren beschikbaar die je kunt opnemen in dit soort gevallen.

Zorghotel

Dat je naaste zorg nodig heeft, betekent niet dat diegene aan huis gekluisterd zou moeten zijn. Je kunt met hem of haar bespreken of een kleine vakantie een goed idee is. Door heel Nederland bestaan er speciale zorgverblijven, waar een tijdelijk verblijf mogelijk is. Zoals het zorghotel van Domus Magnus. Je naaste wordt volledig verzorgd en diegene kan genieten van leuke activiteiten zoals yogalessen, voorleesochtenden en huiskamerconcerten. Een mooie kans om als mantelzorger zelf ook rustig aan te doen of om een weekje op vakantie gaan met het gezin.

Bekijk de aangeboden financiële hulp

Het verlenen van mantelzorg is een vorm van onbetaalde zorg. De Rijksoverheid heeft echter wel regelingen om er toch voor te zorgen dat deze zorg uitbetaald kan worden. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Als diegene die verzorging nodig heeft, een aanvullende zorgverzekering heeft kan het zijn dat een vergoeding mogelijk is. Dit wordt vaak besteed aan vervangende mantelzorg. Wat een reëlere optie is, is betaling uit een persoonsgebonden budget. Als een uitbetaling mogelijk is, dan drukt het verlies van eventuele werkuren door mantelzorg minder op je inkomsten.