Smartphones, tablets en computers zorgen voor een steeds grotere beschikbaarheid van gezondheidsdiensten. Dit zorgt ervoor dat je anoniem hulp kan inroepen op een tijd en plaats die je goed uitkomt. Als je virtuele therapiesessies overweegt, heb je misschien vragen over hoe deze verschillen van traditionele sessies in persoon. Hieronder vind je enkele weetjes over virtuele therapiesessies.  

Wat is belangrijk in een online sessie?

De stem, lichaamstaal en de algemene toon van gedrag kunnen belangrijke inzichten verschaffen aan de therapeut. Anderzijds is het belangrijkste element van een goede therapiesessie de relatie tussen de therapeut en de patiënt. Omdat online therapie onpersoonlijk lijkt, maken veel mensen zich ernstig zorgen of een digitale sessie wel resultaten, hulpmiddelen en revalidatiemogelijkheden kan bieden voor patiënten die naar het scherm staren. Toch is online therapie een haalbare en handigere manier om je problemen op te lossen, of het nu gaat om persoonlijke problemen in verband met je gezondheid, of om meer complexe interpersoonlijke problemen. Online praten met een psycholoog kan je bij elk probleem helpen. 

 

Mogelijke voordelen van online therapie

In vergelijking met de traditionele face-to-face behandeling heeft een online behandeling een aantal voordelen:

  • Mensen die in afgelegen gebieden wonen of moeilijk vervoer hebben, kunnen toegang krijgen tot de sessie vanuit het comfort van hun huis.
  • Je kan anoniem blijven als je dat wenst. Aangezien veel online gebruikers zich kunnen registreren met alleen “nicknames”, kan dit een goed alternatief zijn voor degenen die zich schamen om diensten onder hun echte naam te krijgen.
  • De kosten van een therapiesessie zijn lager dan face-to-face sessies.
  • Flexibiliteit wat betreft tijdsplanning.
  • Voor sommige mensen kan het makkelijker zijn om online privé-informatie te geven.
  • Mensen met angststoornissen, vooral die met sociale angststoornissen, zijn meer geneigd om contact op te nemen met online therapeuten.

 

Online praten met een psycholoog

Een online therapeut vinden

Voor sommige mensen is elke interactie van het internet gemakkelijker dan hetzelfde te doen in het echte leven. Het is echter goed om voorzichtig te blijven bij het doen van elke transactie online. Het is belangrijk om altijd vragen te stellen over de geloofwaardigheid van websites die de diensten van online psychologen promoten, om reviews te controleren van andere klanten en de wettelijke licentie van de professional na te gaan.

 

Er zijn verschillende redenen om online naar een therapeut te zoeken, variërend van gemak tot beschikbaarheid van behandeling. Het belangrijkste is dat je de waarde van je welzijn inziet, zowel psychisch als lichamelijk.

Als je geïnteresseerd bent in psychische hulp online, biedt Psycholoog Op Afstand discrete, vertrouwelijke en privé counseling met gediplomeerde psychologen vanuit het comfort van je eigen huis. Je kan online face-to-face praten met een professional, waar je ook bent.