De meeste melktanden worden tot en met 14 jaar gewisseld. Soms is dit tot het 12e jaar. De meeste kinderen hebben hun volwassen gebit vanaf hun 11e of 14e compleet, op de verstandskiezen na. Die zijn meestal vanaf het 18e levensjaar aanwezig. Het kan voorkomen dat een melktand niet wordt vervangen door een volwassen tand. Er blijft dan een gat over. Het kan ook zijn dat een volwassen tand uitvalt. Het eerste geval, het ontbreken van een volwassen tand, kan al vroeg vastgesteld worden middels een röntgenfoto. Of de melktand ontbrak ook al. Dan is de kans groot dat de volwassen tand ook gaat ontbreken.

 

Één of meerdere.

Het ontbreken van één volwassen tand in een volwassen gebit heet Agenesie. Hypodontie is het ontbreken van twee tot vijf volwassen tanden. Oligodontie is het ontbreken van zes of meer volwassen tanden. En bij Anodontie zijn er geen volwassen tanden (tandeloos). Mist jouw kind een volwassen tand? Kinderen die een of meerdere volwassen tanden missen, kunnen pas na hun achttiende levensjaar een definitief behandelplan ondergaan. Een behandeling wordt vastgesteld aan de hand van het aantal volwassen tanden dat mist. Een ontbrekende tand achterin is minder ‘erg’, maar het missen van veel tanden maakt het leven moeilijker. Eten gaat dan bijna niet meer. Bovendien kan het ontbreken van volwassen tanden tornen aan de zelfverzekerdheid van je kind. Behandelen is dus zowel voor de functionaliteit van het gebit, als voor de zelfverzekerdheid van je kind, erg belangrijk. 

 

Prothesen.

Voor het achttiende levensjaar kan het gebit tot op zekere hoogte wel behandelt worden, maar niet definitief. De behandelingen bestaan tot die tijd uit tijdelijke oplossingen. Zoals het gebruiken van porseleinen schildjes en vulmaterialen. Hierdoor wordt eten gemakkelijker. Het ziet er ook mooier uit, omdat het gebit compleet oogt. Een plaatprothese of frameprothese kan voor het definitieve behandelingsplan gebruikt worden, maar wordt ook weleens in het definitieve behandelingsplan meegenomen. Een prothese is uitneembaar, zit niet vast en maakt het leven van je kind een stuk gemakkelijker.

 

Andere methoden.

Een beugel is daarnaast een veel gebruikt en bekend behandelingsmiddel. Een beugel kan zorgen voor ruimte voor komende kunsttanden of- kiezen. Of een beugel zorgt ervoor dat de tanden beter bij elkaar passen. Beugels kunnen het voorwerk doen van een definitieve behandeling.

Kroon en brugwerk, implantaten en een chirurgische kaakcorrectie vallen daarnaast onder de mogelijkheden. Actie ondernemen begint bij een bezoek aan de huisarts of tandarts. Zij vormen daarna een team met andere specialisten, zoals kaakchirurgen en een gespecialiseerde orthodontist zoals Ortho Billet. Deze groep heet de oligodontie werkgroep en samen zijn zij gespecialiseerd in het behandelen van missende volwassen tanden. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Dus mist je kind een volwassen tand? Wacht niet langer en ga direct naar de huisarts of tandarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.